Massage is meer dan genieten alleen. Massage is een gestructureerde manier van aanraken, waarbij er druk wordt uitgeoefend op spieren en bindweefsel via een reeks bewegingen die o.a. bestaan uit strijken, wrijven, kneden en duwen. Je huid, spieren en bindweefsel worden soepeler, vervelende spanningen verdwijnen en afvalstoffen worden gemakkelijker uitgevoerd.

Afhankelijk van de gebruikte massagetechnieken kan dit stimulerend of juist rustgevend zijn. Een massage geeft je energie en een fit gevoel. Het versterkt je levenskracht, zodat je weerstand (fysiek, emotioneel en mentaal) groter wordt.

Waarom massage?

Massage heeft een gunstige invloed op onder meer het autonoom zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. Het verhoogt de hoeveelheid endorfine en oxytocine in het lichaam. Ze verminderen stress en nog beter: stimuleren het geluksgevoel.

Onderzoek heeft aangetoond dat door regelmatige massages het aantal bloedcellen in je lichaam toeneemt. En dat is goed nieuws voor de werking van het immuunsysteem, oftewel, het verhoogt je weerstand.

Lichaam en geest

Na een massage zal je merken dat spieren soepeler worden en de doorbloeding beter. Je hebt minder last van blessures, stijfheid, gewrichtspijnen, hoge bloeddruk en andere spanningen. Geestelijk gebeurt er ook wat met je. Je zou het kunnen benoemen als ‘meer ruimte in je hoofd’, nieuwe energie, zin om je doelen na te streven en een groter bewustzijn van je lichaam, oftewel je voelt je beter.

Holistische therapeutische massage

Een massage heeft ook een helende werking als het wordt ingezet ter behandeling van een klacht. Al met al kun je zeggen dat een goede massage een effectieve, natuurgeneeskundige therapie is die zowel preventief, ter ontspanning als ook klacht gericht ingezet kan worden.

Mijn massages zijn vooral therapeutische massages waarbij ik op een holistische manier werk. Met holistisch wordt bedoeld één geheel. Een holistische massage neemt de gehele mens als uitgangspunt. Een mens heeft niet alleen een lichaam maar bestaat ook uit een emotioneel, mentaal, sociaal en spiritueel deel. Al deze delen samen maken je de mens die je bent.

Een massage kan heerlijk zijn, de warmte, de ontspanning van de spieren, het leeg worden van het hoofd. Een massage kan echter ook andere lagen van je Mens-zijn aanraken. Dan gaat massage over in massagetherapie.

Holistische massagetherapie is niet primair gericht op ontspanning of om de klacht weg te masseren maar heeft de intentie om met aandacht te ervaren wat er allemaal gebeurt tijdens een behandeling. Het bewust worden van wat NU is. Ons lichaam is in staat emoties en gevoelens op te slaan, vast te houden en weer los te laten.
Door via massage in contact te komen met je lichaam kunnen andere delen ook worden (aan)geraakt en kun je gaan voelen wat er is, op alle niveaus van je MENS ZIJN.

Het bewustwordingsproces wat hierdoor op gang kan komen heeft een positieve werking. Het kan klachten doen verminderen of kan je helpen op een bewustere manier met een klacht of ziekte om te gaan.

Door je bewust te worden van en te accepteren hoe je je op dat moment voelt en hoe je leven er op dat moment uit ziet, ontstaat er ruimte. Door inzichten die je hierdoor krijg in het NU kun je leren nieuwe stappen te zetten of andere keuzes in je leven te maken.

Kortom een massage:

 • Geeft energie
 • Vermindert stress
 • Verhoogt je weerstand
 • Stimuleert het geluksgevoel
 • Vermindert lichamelijke klachten
 • Verbetert de balans tussen lichaam en geest

Tijdens mijn massages maak ik gebruik van verschillende massage technieken. Ik maak een combinatie uit de technieken die ik heb opgedaan in de volgende cursussen/opleidingen (voor meer informatie lees dan verder in Over mij):

 • Ontspanningsmassage
 • Sportmassage
 • Tui Na massage
 • Voetreflexologie
 • Manuele Lymfedrainage
 • Re-balancing technieken
 • Quantum Touch
 • Trigger point
 • Magneet massage
 • Cuppings

Soms ondersteun ik dit, in overleg met de cliënt, met aromatherapie, magnetiseren, bach bloesem therapie / E.E.N.® energetica, of elementen uit de E.E.N.® therapie.