Holistische visie

Geneeskundige systemen waar ik gebruik van maak

Fijn dat je meer wilt weten over, de achtergrond van mijn werkwijze. De wereld telt drie grote geneeskundige systemen, met elk ongeveer evenveel gebruikers: het Westerse, Chinese en Indiase. De drie systemen gaan uit van verschillende mensbeelden en dat verklaart ook hun verschillende benadering van gezondheidsproblemen. Als therapeut zou je voor één van de systemen kunnen kiezen. Ik heb ervoor gekozen om de drie systemen met elkaar te combineren zodat ze elkaar kunnen complementeren. Waarom worden we ziek? En welke behandeling is dan de beste? Het antwoord op deze vragen zal in grote mate afhangen van waar je woont, of beter: van het mensbeeld dat in jouw regio overheersend is. In de Westerse wereld is dat beeld fysiek gericht, voor de Chinezen staan energiestromen centraal, terwijl het in de Indiase wereld vooral om het bewustzijn draait. Deze verschillende mensbeelden hebben elk een uniek geneeskundig systeem opgeleverd. Wat zijn hun belangrijkste kenmerken?

Westerse geneeskunde

Het Westerse geneeskundige systeem gaat uit van het idee dat de hele wereld, en dus ook de mens, opgebouwd is uit materie. Door de materie te begrijpen, begrijpen wij hoe een mens functioneert en hoe ziekten ontstaan. De behandelaar/arts gaat daarbij op zoek naar de ‘materiële oorzaak’ van de afwijking, om die vervolgens met chemische en fysische ingrepen te behandelen. Kortom, in het Westerse mensbeeld zijn energie, functie en bewustzijn afgeleiden van materie.

Chinese geneeskunde

In tegenstelling hiermee is in de traditionele Chinese geneeskunde alles primair energie. Een mens is opgebouwd uit energetische systemen en subsystemen. Energie stroomt, is in beweging, is dynamisch en energetische subsystemen staan in een evenwichtsrelatie met elkaar. Hoe wordt het materiële of fysieke dan gezien? Een traditionele Chinese therapeut zal spreken over ‘gestolde’ energie. In dit raamwerk is ziekte dan ook geen afwijking van de norm, maar een verstoring van een energie-evenwicht. Zo’n verstoring uit zich allereerst in specifieke emoties en die kunnen op hun beurt tot puur fysieke klachten leiden. Een fysiek probleem als een maagzweer of een tenniselleboog heeft volgens de Chinese leer dus altijd een energetische achtergrond. Slechts door die te behandelen komt men tot een bevredigend vormherstel.

Indiase geneeskunde

De traditionele Indiase geneeskunde tenslotte baseert zich op bewustzijn. De wereld en de mensen zijn als het ware ‘gematerialiseerd bewustzijn’. Lijden en dus ook ziekten zijn inherent aan het bestaan in die vorm. De oorzaak is gelegen in een persoonsgebonden oriëntatie in het bewustzijn. In Oosterse termen spreken we van chakra*, waar we in Westerse termen misschien eerder over persoonlijkheid of karakter zouden spreken.

Een bepaald type persoonlijkheid leidt tot fixaties en remmingen, die op hun beurt weer fysieke klachten geven. De Indiase therapie richt zich op de symptomen – in het Indiase beeld problemen met energie en met het fysieke – maar richt zich nadrukkelijk ook op de oorzaak: het grijpt in op het bewustzijnsniveau. Door de drie niveaus – fysiek, energetisch, chakra – te integreren wordt de cliënt niet
slechts symptomatisch behandeld, maar wordt (mede) tot de kern van het probleem doorgedrongen.

Een schematische weergave van de relaties tussen de drie systemen

Ik ben geschoold volgens het holistische principe, dat wil zeggen het uitgangspunt dat wij als mens een eenheid zijn. Fysiek, mentaal, energetisch (emotioneel) en spiritueel. De betekenis van holisme is dus allesomvattend, alles is met elkaar verbonden en beïnvloedt elkaar. Het één kan niet zonder het ander en een verandering op één niveau beïnvloedt alle andere niveaus. Daarom kijk je altijd naar het geheel als je dingen holistisch bekijkt. In de gezondheidszorg betekent dat er niet alleen maar naar een specifieke klacht wordt gekeken, maar naar de cliënt in haar totaliteit. Op deze manier kunnen heel veel dingen die je als mens voelt, denkt en ervaart, holistisch benaderd worden. Zo kan dus die bijvoorbeeld steeds terugkerende hoofdpijn zijn ontstaan uit een negatieve gedachte die is ontstaan door ervaringen uit je verleden. Deze veroorzaken op hun beurt een negatief zelfbeeld waardoor je je rot voelt. Daar krijg je letterlijk en figuurlijk hoofdpijn van.

Klachten zijn verstoringen in een holistisch systeem.

Vaak worden dergelijke klachten, wat in wezen verstoringen in het holistische systeem zijn, gecreëerd door patronen en overtuigen op het mentale niveau. Deze zorgen er namelijk voor dat we afgescheiden raken van wat we in wezen zijn, heel en compleet. Ook raken we hierdoor uit verbinding met onze gevoelens. Dat veroorzaakt klachten, want het denken kan namelijk niet zonder het voelen en het voelen kan niet zonder het denken. In de holistische betekenis van het leven is alles met elkaar verbonden

Scroll naar boven
× Hoe kan ik je helpen?